duminică, 6 ianuarie 2019

Despre Teoria spațiului de lucru global (GNW - Global Neuronal Eorkspace)

.

A fost propusă de psihologul Bernard J. Baars și neurologii Stanislas Dehaene și Jean-Pierre Changeux.  Aceștia susţin că cele mai multe experienţe inconştiente sunt procesate în regiuni specializate ale creierului, cum ar fi cortexul vizual. Noi devenim conştienţi de această activitate doar atunci când o parte din informaţie este transmisă către o reţea de neuroni numită "spaţiul de lucru global".
Teoria începe cu observația că atunci când sunteți conștient de ceva, multe părți ale creierului au acces la aceste informații. Dacă, pe de altă parte, acționați în mod inconștient, acea informație este localizată în sistemul senzorio-motor specific implicat. De exemplu, când tastați rapid, faceți acest lucru în mod automat. Dacă sunteți întrebat cum faceți acest lucru, n-o să știți să răspundeți, și asta pentru că nu aveți acces conștient la acele informații, care, de asemenea, se află localizate în acele circuite ale creierului care leagă ochii de mișcările rapide ale degetelor.
GNW susține că conștiința apare dintr-un anumit tip de procesare a informațiilor - ideea este cunoscută încă de la începuturile inteligenței artificiale, când softurile au acces la un spațiu comun de stocare a informațiilor.
Orice date ”scrise” în această regiune, ca pe o tablă, devin disponibile pentru o serie de procese subsidiare: memoria de lucru, limbajul, modulul de planificare și așa mai departe. Conform GNW, conștiința apare atunci când informațiile senzoriale primite, inscripționate pe o astfel de tablă, sunt folosite în comun de către mai multe sisteme cognitive - care procesează aceste date pentru vorbire, pentru a stoca sau a apela o memorie sau a executa o acțiune.
Deoarece tabla are o capacitate redusă, la un moment dat suntem conștienți doar de o cantitate mică de informație. Se presupune că rețelele neuronale care operează aceste mesaje sunt localizate în lobii frontali și parietali. Odată ce aceste date – puține – sunt difuzate pe rețea și sunt disponibile la nivel global, informațiile devin conștiente. Adică subiectul este conștient de acestea. Deși computerele prezentului nu au ajuns încă la acest nivel de sofisticare cognitivă, se crede că este doar o chestiune de timp până când vor dobândi această caracteristică. Așadar GNW consideră că în viitorul apropiat computerele vor fi conștiente.
.

Niciun comentariu: