duminică, 3 februarie 2019

Nucleul dur

.
Într-o postare de pe Facebook, Daniel Funeriu se întreba cum e posibil ca un popor care se consideră inteligent să voteze PSD-ul. Personal nu cred că doar proștii votează PSD.
Însă eu aș merge, mai degrabă, pe o întrebare conexă: cum se explică existența ”nucleului dur” al votanților PSD și ce face PSD-ul pentru a-l întreține?
Mă refer la acel procent de votanți - vreo 20% - care votează PSD indiferent de evenimentele politice, indiferent de erodarea procentuală inevitabilă pe care o aduce guvernarea și fără nicio legătură cu platforma politică sau cu promisiunile electorale.
Îndrăznesc chiar să propun o structură a acestui ”nucleu dur”:
- clientela politică - acea categorie care beneficiază direct de pe urma PSD-ului. Mici învârteli, job-uri obținute mai mult sau mai puțin corect, contracte cu statul, etc. Sigur că această categorie include și membrii de partid;
- ”masa de manevră oarbă” - sunt acei votanți aduși la vot ca oile și care votează așa cum li se spune. Numărul acestora depinde de forța economică a baronetului local - care pune la dispoziție fonduri (pentru mituire directă sau indirectă, mașini pentru transport în localitate sau în afară, etc.) și de mobilizarea membrilor de partid entuziaști în perioada alegerilor;
- și, în fine, proștii - de care se face vorbire în postarea inițială. Parcă și pe ăștia i-aș împărți în cel puțin două categorii:
- ”prostul inocent” - cel care cade victimă promisiunilor electorale ”sfruntate” și
- ”prostul manevrat” - cel care crede toate balivernele îndrugate de mass media clientelare.
(Desigur, există nucleu dur și la alte partide, chiar dacă vorbim despre un procent mai mic.)
.

Niciun comentariu: