duminică, 24 februarie 2019

Pro Memoria - VIII iș


”Antrenorul de genii”

Povestea de mai jos apare pe blogul The Rabbit Hole
Dar, mai interesant decât articolul este un comentariu postat de o fostă elevă a domnului profesor.

Despre impostura, samanism și fraieri.
Monday, January 18, 2016
Acest post a apărut inițial pe feisbuc, da' m-am gândit să-l pun și undeva mai safe pentru posteritate. A fost un reply declanșat de următorul articol din Adevărul.
 OK, escrocheria asta trebuie sa înceteze. Tipul ăsta nu e antrenor de genii, nici geniu el însuși, nici vizionar, nici expert internațional. Nu este altceva decât un impostor modern. Știu că o să deranjez prieteni prin relatarea de mai jos, dar publicitatea pe care și-o face periodic mă enervează la culme și cred că este profund dăunătoare. Întreține un fenomen pe cât se poate de actual - pseudo-știința - care urmărește manipularea josnică și de cele mai multe ori în interes meschin, a oamenilor normali ca mine și ca tine, dar aflați în diferite faze ale vieții și diferite stadii ale scepticismului caracteristic speciei.
 Mă sună nevasta intr-o zi, băi vezi că e un tip, un profesor foarte priceput, la care ar fi fain s-o ducem pe Sara. Cică discută cu copiii și descoperă tot felul de afinități pentru anumite subiecte, îi ajută să descopere ce le place, etc. Da' vezi că omul are orar plin, vine doar două zile prin Cluj, mare minune dacă-l mai prindem. Eu, ce să zic, așa și așa, citesc vreo doua articole pe net despre om, nu găsesc nimic flagrant, povestea cu olimpicii internaționali antrenați de el sună bine. Am și eu o slăbiciune când vine vorba de copii: educația. Dacă-mi spui că există 1% șanse să aflu de la vârsta asta pe ce cale s-o trimit pe Sara de ex., devin atent. Găsim o "fereastră" în program, las tot și mergem.
 Tipul o pune pe scaun în fața lui, îi ia mâinile într-ale lui, o roagă să stea liniștită câteva secunde (ca s-o "citească", nu astea au fost cuvintele lui, dar pe-aproape, nu mai țin minte exact) apoi închide ochii, adâncit într-o transă superficială. Eu în momentul ăsta intru într-o panică vizibilă, ca norocul că omul e cu ochii închiși. Impulsul (absolut sănătos) este să mă ridic, s-o iau pe Sara și să ies fără să salut, sunt sătul de mistici de-ăștia conectați la sursele de energie din Univers, care văd numai aure, fluxuri energetice și chakre constipate. Trec câteva secunde și decid, parte datorită educației cu prea mult bun simț primite (eu nu pot să supăr pe nimeni face to face, îmi repugnă să văd până și reacții de surpriză neplăcută cauzate de mine), parte datorită cinicului care a crescut în mine odată cu vârsta, să rămânem. Măcar văd tipul ăsta de escrocherie desfâșurându-se în toată splendoarea. Totuși nu dau verdictul înainte de a vedea despre ce e vorba, șansele ca tipul să fie ce credeam eu (chiar, oare ce dracu' credeam?) sunt cu mult diminuate, dar nu zero, încă - mă mint eu frumos, ne-inginerește.
 Tipul deschide ochii într-un sfârșit și începe cu un mic interviu (are suficient tact, ca toți hoții pricepuți, să n-o sperie pe Sara, eu sunt atent tot timpul la reacțiile ei, în cazul în care se sperie, sau simt la ea cel mai mic disconfort, s-o scot rapid de-acolo - ea e OK, dădea doar semne de nerăbdare: "Sper că n-a adormit ăsta aci' pe scaun, și-mi cade cu capu-n brațe."). Ce frumoasă ești, etc. s-o plaseze într-o zonă de confort, câți ani ai, alea alea. După care începe un șir lung de aberații. Cum că are înclinații șamanice (hai pariu, dracu' să te ia de hoțoman, mă gândesc). Îți plac animalele, Sara - Da clar - (hai să calculăm probabilitatea ca unui copil să nu-i placă animalele etc.) Se apropie de tine, așa-i? Sara - Da clar - păi normal, că ta-su (a'ică subsemnatu'), neîndoios șaman și el, hrănește toate pisicile de pe stradă, de se freacă apoi de pantalonii lui mai dihai ca-n călduri. Tipul continuă. Eu aproape nu mă mai pot abține, mă umflă râsul, abia mai păstrez o moacă relativ serioasă, am deja aerul ala de ironie superioară, crudă, pe care-l ai când îți dai seama că l-ai prins pe hoț și singura lui ieșire e să-și ceară scuze, disputa e fatalmente finalizată. Începe iară: La grădina zoologică ai fost, se apropie leii, trigrii de tine? (Mă gândesc, dude, de noi toți se apropie, Doamne-ți mulțam că sunt garduri - te rog nu-i spune că e ceva panteră reîncarnată că vărs aici de râs). Nu-i spune că e panteră, îi spune ceva de genul că de-aia vin la ea pentru că are ceva legătură dincolo de lumea realului, unde se înțelege cu ele dincolo de cuvinte, sau aia deduc eu, inginerește. Apoi bagabont, decid: se apropie de ea pen'că cumpărăm numa' crochete de-alea bune, Sensible.
 Apoi continuă cu o treabă dubioasă că ea de fapt nu aparține zonei și timpului ăstuia, că ea s-a născut în alt timp, altundeva, indică undeva spre India (doar n-o să zică că e o nordică la cum arată Sara!), care e prima ta amintire?, nu ai vise care nu par despre lumea in care trăim? Se vindecă oamenii când îi atingi, de exemplu dacă tata are o durere de cap și-l atingi îi trece? (al dracu, ăsta citește și gânduri, păcat că mie de fapt nu-mi trece numa' cu Algocalmin) etc. eu iar intru în panică - destul se simte Sara ca neaparținând locului și timpului ei că eu în loc de televizor îi tot bag cărți pe gât și in loc de Disney Channel, chitara clasică - oprește-te nebune că suntem pe teren minat. Simte și el și se oprește. Un escroc priceput, măcar.
 O ia apoi în alt registru, către mine, a fost un copil mic deosebit, nu? (Hai pariu, cu de-astea mă iei pe mine ca părinte, și încă de față cu ea? Ce vrei să-ți spun că e mai bună ca mine la vărsta ei, că eu de mult ți-aș fi stricat laptopul ala și-ți pușcam o petardă cu miniu de plub + bronz aluminiu pe capota mașinii?) Că a învățat să vorbească foarte devreme, așa-i? (fugi mă tare, a învățat fix când trebuia, nici mai repede nici mai târziu, la fel ca toți fraierii tăi de clienți) că a dovedit inteligență peste medie? etc. Încearcă să ajungă la mine acum că simte că m-a pierdut la un moment dat și nu dau doi lei pe nimic din ce spune - efectul e contrar, mă pierde și mai mult, acum sunt convins că e un impostor. Nu dom'le, n-a fost nimic din astea, dacă mi-a fost ușor cu ea, e că a pronuțat pe R și pe Ț bine din prima, și-a vorbit suprinzător de corect, da' Română, nu hindi, cum ți-ar place ție să sugerezi în dramoleta asta ieftină. Da' asta n-o face nici geniu, nici șamaniță nici Maitreyi. Se repliază abil, și se mută la următorul subiect. N-a ieșit scamatoria.
 Deja vede că ne plictisim, scapă audiența din mână, scepticii ăștia..., Sara începe să obosească etc. omul face o ultimă încercare: Pune să ascultăm pe laptop o simulare scoasă de ceva student în human genomics și machine learning, cumplit de plictisit, care a zis c-ar fi cool să poți asculta cântecul cromozomilor sau ceva de genul ăsta. Apoi o suprapune cu o muzică de-aia de templu budhist, dobitoc incult de sunt că nu știu cum îi spune, de-aia de sună a tubulețe care se ciocnesc intre ele. Mi-a adus aminte de "7 Ani In Tibet". Suprapunerea e fericită, recunosc, da' reacția evidentă a Sarei este: "Asta e bullshit complet, can we move on?". Normal, că piesa ei preferată la momentul respectiv e aia cu "un little mouse" care credea că "I'm a fucking albatross" - mă gândesc eu, bagabont. Are ceva mai mult ritm și poți sări pe ea ca un ied, la sala de dans a lui Dede. În cea mai bună tradiție șamanică, da' cu altă muzică.
 Înainte de a pleca, vine ultimul sfat: O să înceapă să citească foarte curând cărți de medicină, este făcută pentru asta, are o precizie chirurgicală înnăscută (Al' draku jmecher, mă gândesc, l-am subestimat, ăsta a făcut research pe feisbuc despre noi și a văzut că mă-sa e dusă cu de-astea) după care o să se orienteze pe medicină alternativă, eu spun s-o duceți în China, acolo au o școală de medicină alternativă incredibilă. E făcută să vindece la atingere etc. Eu am un atac de panică la gândul că Sara ar putea începe să citească medicină - nevastă-mea e ginecolog, știu ce înseamnă să contempli o persoană care citește stive (literalmente) de cărți super groase, multe scrise probabil de colegi întru escrocherie ai "d-lui profesor". Sara la fel, are o privire no way dude, abia de mă convinge săritul ăsta la câteva lecturi pentru copii, nu începe și tu, că vă dau foc la amândoi, și după aia fie ce-o fi, dau vina pe-o ieșire sacrificial-"șamanică".
 O tipă, binevoitoare de altfel, care participase la toata daravera îmi șoptește complice "E de bine!". Cât face? întreb îndreptându-mă spre ieșire. 250RON (am un recul nervos, eu cam muncesc pentru banii ăștia, dar mă gândesc că-i recuperez de la deșteapta de nevastă-mea, până la urmă ea m-a băgat în rahat - gentlement până la capăt). Fără chitanță.
 Ies, și după ce intrăm în mașină nu mă mai pot abține, izbucnesc isteric, când în râs, când imitându-l pe dom' profesor. O sun pe nevastă, când mă aude așa surescitat crede că am devenit caz de psihi. Sara, așa și așa, e obosită, puțin derutată. Îi explic că a participat la cea mai complexă schemă de șarlatanie pe care mi-a fost dat mie s-o văd live. Îi cer scuze că n-am întrerupt episodul, dar am fost curios să văd cum se desfășoară totul, în plus, o încurajez, mi-a plăcut că "nu ai înghițit rahat". S-a văzut? zice. S-a văzut, zic. Si mi-a plăcut. Pare mult mai ușurată si se alătură râsului meu. A fost "decât" o glumă. Ai net aici? mă întreabă. Aș asculta "I'm an albatross".
 Asta e. Vă las să judecați voi dacă v-ați duce copilul, la "dom' profesor". Inițial, din respect pentru prietenii prin care am aflat și persoanele implicate, am zis că-mi țin gura și păstrez asta ca pe-o lecție destinată mie și Sarei. Nu e ușor să fii nici părinte, nici fiică. Dar observ că impostorul are o schemă foarte bine pusă la punct, are acoperire media bună (Adevărul e totuși un ziar pe care-l citesc destul de des, sunt multe chestii valabile pe care le scriu) și încearcă să se insinueze în mentalul colectiv ca un profesor emerit de matematică, formație de geniu, care pregătește sute de olimpici și copii super-dotați (sic! eu aștept s-o bag pe Sara la clasa de șamani). Eu personal nu cred o iotă. De fapt, nu cred că pregătește pe nimeni de nimic, cred doar că este coordonatorul unei scheme foarte elaborate de a escroca naivii care cred în minunile astea. Și chiar dacă are clase cu orice fel de copii, super-dotați sau nu, nu cred că-i ajută mai mult decât i-ar ajuta orice bunic benign, cu o imaginație de invidiat și plin de povești despre reîncarnare, șamanițe de 11 ani care vindecă la atingere, copii care vorbesc hindi la naștere și îmblânzesc animalele de la zoo și cam toata literatura de gen, pentru vârsta asta.
 Chiar dacă are sau a avut vreo legătură cu lumea științifică, domnul Florin Colceag a alunecat înspre peudo-știință atât de mult cât îi permite supraviețuirea în civilizația actuală. Este foarte abil. Puțin mai mult înspre știință și ar atrage prea mult atenția "câinilor de paza" ca Marius și Traian, pierzând în același timp argumentul mistic care prinde la naivi. Puțin mai mult înspre pseudo-știință și până și naivii s-ar prinde de jmecherie. On the edge, ca să spun așa. Minciuna e credibilă numai împletită meșteșugit cu adevărul...
 Am un singur regret, legat de întâmplarea de mai sus: Una din doamnele aflate de față, a sugerat la început să filmez daravera, la care eu am refuzat prompt. Dacă aș suferi de teoria conspirației, mai că aș zice că e vorba de psihologie inversă. Dar filmul ar fi putut fi unul de referință în orice demonstrație despre cum funcționează pseudo-știința. Le cer scuze prietenilor care s-ar putea simți jigniți de opinia mea, dar eu nu pot tolera minciuna și impostura la scara asta.

Comentariul postat sub ”Anonymous”

Colceag mi-a fost diriginte intre '82-'86 in gimnaziu si e greu sa il descriu chiar si dupa atitia ani. pe de o parte era f interesant, povestea foarte multe si era avansat in privinta educatiei si cunostintelor pentru vremea respectiva. acum ca adult inteleg ca e de fapt un autodidact care face varza niste domenii la care am ajuns intre timp sa ma pricep. il admiram, eram copii, il admirau si parintii noastri, dar ne-am zbatut mereu intr-un conflict intern pe care mult mai tarziu am inceput sa-l inteleg. pentru ca pe de alta parte, exercita o presiune stranie asupra noastra, simteam ca vrea mereu un fel de control psihologic, care e foarte greu de descris. de exemplu, ne lasa sa credem ca stie sa citeasca pe buze si ajunsesem sa ma controlez si cind vorbeam de la distanta, pentru ca pana si in recreatie era ca un vultur cu ochii pe noi. nu mai stiu cum am ajuns sa cred, dar tare as vrea sa aflu cum am devenit convinsa ca stie sa citeasca gindurile, ca stie ce gindesti. vorbesc cat se poate de serios. foarte greu am iesit de sub impresia asta, ca nu exista oameni care sa poata sa faca acest lucru. ne spunea cum sintem, asemanator cu ceea ce povestiti, dar mai limitat, la trasaturi de caracter care nu erau neaparat pozitive sau constructive, dar sunau ca o sentinta definitiva, scria pe fruntea noastra, nu era nicio indoiala. am vorbit de multe ori cu fostii colegi despre cum ne simteam, cred ca cel mai bine ar fi sa spun ca era ca si cum ar fi vrut constant sa intre in capetele noastre.
abia dupa multi ani am luat insa in considerare cat trebuie sa ne fi marcat alt aspect, violenta lui. batea foarte des, rau si cu sadism. Colceag a facut judo sau ceva de genul asta si se zvonea ca facuse si un an de medicina si apoi a ales matematica. era foarte mandru de cunostintele lui medicale, mai ales alternative, despre plante si presopunctura, de exemplu. si de forta lui fizica de care facea mare caz. odata a luat-o pe o fata de-a 7-a pe sus si a intors-o, tinind-o de glezne cu capul in jos, si a scuturat-o sa ii vina mintea la cap. ca o mica demonstratie pentru toti colegii ei. pedepsele lui erau fizice, si erau mereu insotite de teorii despre cum stie unde sa loveasca astfel incat sa te doara cel mai tare sau sa se umfle cel mai tare, fara sa iti produca cu adevarat probleme medicale (sa iti rupa ceva, sa atinga vreun organ, ceva de genul asta). lovea cu o detasare sadica, dar cu toata forta. si avea forta. de fapt, totul era o demonstratie de forta si de maiestrie, cum se aplica cea mai eficienta si dureroasa lovitura. 
Acum imi vine in minte cum, in alta clasa, s-a intimplat sa fie suparat si se plimba lovind cu un bat de matura din lemn cu putere in fiecare banca, practic in dreptul fiecarui elev, mergand printre rinduri. zbang, zbang, zbang cu miscari largi in aer. s-a intimplat insa ca in dreptul unuia sa nu nimereasca banca, ci umarul lui, pe care a si rupt batul. din fericire, elevul era un pic aplecat si avea si sacou, nu si-a rupt nimic. imi imaginez cum ar fi sa aflu ca baiatului meu i s-ar putea intimpla asta la scoala.
inca nu mi-e clar cit m-a afectat violenta lui, la care am asistat doar, cu o singura exceptie, cind a batut toata clasa, insa, cu cit imbatranesc, cu atit vine mai preponderenta partea asta. aproape ca nu pot sa ma uit la Colceag cind ii vad vreo poza sau cind apare la televizor. cu mintea mea de adult recunosc abuzul si trauma. 
V-am descoperit postarea pentru ca il urmaresc uneori pe Colceag, dupa vreo iesire mai spectaculoasa in public, cind devine viral, in incercarea de a-mi intelege trecutul si de a ma vindeca, dar si de teama pentru influenta din ce in ce mai mare pe care pare sa o capete ca educator. de asemenea, nu reusesc sa aflu de ce se autointituleaza antrenor de genii si isi atribuie meritul de a fi castigat cu olimpicii de matematica zeci de medalii, pentru ca nu a fost vreodata profesor la lotul national. a fost in niste tabere de matematica, a pregatit in cadrul unui club de matematica un lot pe Bucuresti de copii de gimnaziu (pt ca la gimnaziu nu exista olimpiada pe tara) care la liceu au devenit olimpici la lotul national. 
Observ si ca naratiune se modifica si nu mai sint atatea trimiteri la geniile olimpice ale trecutului, ci la cele pe care le pregateste acum. ma rog, le antreneaza acum. imi pare rau ca sint parinti care il cred, dar nu pot sa spun ca nu inteleg atractia. I've been there.



duminică, 3 februarie 2019

Nucleul dur

.
Într-o postare de pe Facebook, Daniel Funeriu se întreba cum e posibil ca un popor care se consideră inteligent să voteze PSD-ul. Personal nu cred că doar proștii votează PSD.
Însă eu aș merge, mai degrabă, pe o întrebare conexă: cum se explică existența ”nucleului dur” al votanților PSD și ce face PSD-ul pentru a-l întreține?
Mă refer la acel procent de votanți - vreo 20% - care votează PSD indiferent de evenimentele politice, indiferent de erodarea procentuală inevitabilă pe care o aduce guvernarea și fără nicio legătură cu platforma politică sau cu promisiunile electorale.
Îndrăznesc chiar să propun o structură a acestui ”nucleu dur”:
- clientela politică - acea categorie care beneficiază direct de pe urma PSD-ului. Mici învârteli, job-uri obținute mai mult sau mai puțin corect, contracte cu statul, etc. Sigur că această categorie include și membrii de partid;
- ”masa de manevră oarbă” - sunt acei votanți aduși la vot ca oile și care votează așa cum li se spune. Numărul acestora depinde de forța economică a baronetului local - care pune la dispoziție fonduri (pentru mituire directă sau indirectă, mașini pentru transport în localitate sau în afară, etc.) și de mobilizarea membrilor de partid entuziaști în perioada alegerilor;
- și, în fine, proștii - de care se face vorbire în postarea inițială. Parcă și pe ăștia i-aș împărți în cel puțin două categorii:
- ”prostul inocent” - cel care cade victimă promisiunilor electorale ”sfruntate” și
- ”prostul manevrat” - cel care crede toate balivernele îndrugate de mass media clientelare.
(Desigur, există nucleu dur și la alte partide, chiar dacă vorbim despre un procent mai mic.)
.

Cyborg

.

Știm că una din particularitățile dezvoltării umane este că – spre deosebire de rudele noastre apropiate din regnul animal – creierul se dezvoltă, în bună parte, după naștere. Mai mult în prima parte a vieții, dar și mai târziu – neuroplasticitatea se păstrează de-a lungul întregii vieți. În acest context educația, prin acțiunea ei formativă, joacă un rol major în dezvoltarea personalității umane.
Cel puțin așa funcționează educația acuma!
Există deja tehnologiile – și nu mai e decât un pas până vor intra în cotidian – pentru a ”îmbunătăți electronic” funcțiile creierului uman.
Să presupunem că adaugi un microcip pentru a-ți îmbunătăți memoria de lucru, apoi un sistem care să te ajute să faci calcule rapide, mai apoi, câțiva ani mai târziu, adaugi un alt microcip pentru a te conecta la  Internet și pur și simplu continui să adaugi îmbunătățire după îmbunătățire.
La un moment dat funcțiile adăugate depășesc, poate cu mult, funcțiile tale biologice. În ce moment ai încetat să mai fii tu? Care este diferența dintre tine și o mașină? Mai ești om?
Cum va arăta educația viitorului în contextul acestor ”îmbunătățiri” aduse ființei umane? Cum mai dai un examen, sau o lucrare de control?

Susan Schneider despre acest subiect:
https://www.edge.org/conversation/susan_schneider-the-future-of-the-mind

.

Lupăiești

.
Wikipedia:
Urmările și ecourile răscoalei (este vorba de rascoala lui Horea Cloșca și Crișan)
Conform ordinului împăratului, ca “toți românii care vor fi neîndoios cunoscuți că au comis maltratări, să fie mutați cu vitele și ustensilele lor”, sute de moți au fost strămutați în Banat și Bucovina.

Știu de la bunicii mei că ”familia noastră se trage din refugiați de pe vremea răscoalei lui Horea Cloșca și Crișan, pe numele de Parascan”. Această istorie o spunea străbunicul meu Ioan Parascan (cel a cărui voce o avem înregistrată).
Parsascan este numele familiei bunicii mele, Constanța - din partea mamei.
Mă gândesc că pe vremea aceea au fost mai multe ”rânduri” de țărani moți strămutați.
Familia tatălui meu se trage tot din Cacica, probabil dintr-o altă ramură de refugiați - bănuiesc eu, Lupăiești.  Am această bănuială pentru că, poate v-am mai spus, am găsit in Apuseni un cătun Lupăiești - ”Lupăiești este un sat în comuna Poiana Vadului din județul Alba”
Cred că acolo sunt originile noastre.

LE
Imediat după răscoala lui Horea Cloșca și Crișan forțele imperiale au strămutat mai multe familii din Munții Apuseni în Banat și în... Bucovina!
În Cacica - mai precis în Pârtești de Sus - au fost două familii de Lupăiești complet distincte. Probabil că numele l-au primit după origine.
.

sâmbătă, 2 februarie 2019

Calendar BAC si Capacitate 2019



Structura anului școlar 2018-2019
Semestrul al II-lea

Cursuri:                                 11 februarie 2019, luni – 19 aprilie 2019, vineri
Vacanța de primăvară 2019: 20 aprilie 2019, sâmbătă – 5 mai 2019, duminică
Cursuri:                                 6 mai 2019, luni – 14 iunie 2019, vineri
Vacanța de vară 2019:       15 iunie 2019, sâmbătă – 15 septembrie 2019, duminică
Paștele ortodox este pe 28 aprilie 2019, iar cel romano-catolic pe 21 aprilie, când elevii au vacanță. Concret, Vacanța de Paște 2019 este în perioada 20 aprilie 2019 – 5 mai 2019.

Calendar BAC 2019 Sesiunea iunie-iulie 2019

27 – 31 mai 2019         Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
31 mai 2019                  Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a
3 – 4 iunie 2019            Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
5 – 6 iunie 2019            Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
7, 10* – 11 iunie 2019 Evaluarea Competențelor digitale – proba D
12 – 13 iunie 2019       Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
1 iulie 2019                   Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
2 iulie 2019                   Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
3 iulie 2019                   Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris
  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
4 iulie 2019                Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris
Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:
  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus
8 iulie 2019           Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:0)
9-12 iulie 2019     Rezolvarea contestațiilor
13 iulie 2019         Afișarea rezultatelor finale
Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie, precizează Ministerul Educației.

Absolvenții de liceu care au picat examenele în prima sesiune de BAC sau care nu au susținut până acum probele de Bacalaureat pot să susțină examenele în cadrul celei de-a doua sesiuni. Vezi mai jos calendarul sesiunii de toamnă a examenelor de Bacalaureat 2019:

Calendar BAC 2019 Sesiunea iulie-august 2019

15 – 19 iulie 2019 Înscrierea candidaților
26 iulie 2019         Înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe
21 august 2019    Limba si literatura română – proba Ea) – examen scris
22 august 2019    Limba si literatura maternă – proba Eb) – examen scris
23 august 2019    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris
26 august 2019    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris
27 – 28 august 2019 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
29 august 2019         Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
30 august & 2 septembrie 2019 Evaluarea competențelor digitale – proba D
2 – 3 septembrie 2019 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
3 septembrie 2019       Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
3 – 6 septembrie 2019 Rezolvarea contestațiilor
7 septembrie 2019       Afișarea rezultatelor finale

Calendar Evaluarea Națională 2019

3 – 7 iunie 2019 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la examenul de Evaluare Naţională 2019
7 iunie 2019        Elevii de clasa a VIII-a termină școala
18 iunie 2019      Limba şi literatura română – examen scris
20 iunie 2019      Matematică – examen scris
21 iunie 2019      Limba şi literatura maternă – examen scris
25 iunie 2019      Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie               Afișarea rezultatelor finale
Calendar admitere la liceu 2019
3 – 7 iulie 2019  Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019  Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019      Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a
Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).