luni, 7 mai 2012

Filozofia vietii



Un om de afaceri american statea langa un chei, intr-un mic sat mexican de coasta, cand un pescar isi trage barca la mal. In barca erau cativa pesti frumosi. Americanul il felicita pentru pestele prins si il intreaba cat timp i-a luat sa-l pescuiasca.
- Foarte putin, a raspuns mexicanul.
- De ce nu stai mai mult pe mare, sa prinzi mai mult peste? intreaba americanul.
- Mi-ajunge sa-mi intretin familia, ii raspunde pescarul.
- Si ce faci in restul timpului? a mai vrut sa stie omul de afaceri.
- Dorm pana tarziu, pescuiesc putin, ma joc cu copiii, imi fac siesta impreuna cu nevasta-mea, in fiecare seara ma plimb prin sat, beau un pahar de vin si cant la chitara cu prietenii. Senor, am o viata plina si sunt foarte ocupat, a incheiat pescarul.
- Uite, il ia peste picior americanul. Am studiat Economia la Harvard si te pot ajuta. Ar trebui sa pescuiesti mai mult si cu banii pe care-i castigi in plus sa-ti cumperi o barca mai mare. Cu ceea ce castigi de pe urma barcii mai mari iti poti cumpara cateva barci si mai tarziu chiar o flota de pescuit. In loc sa vinzi pestele prin intermediari, il poti vinde direct la o fabrica, iar mai tarziu iti poti cumpara propria fabrica de prelucrare a pestelui. Ai putea astfel controla produsul, procesarea si distributia. Va trebui sa pleci din sat, sa te muti in Mexico City, apoi la Los Angeles si, mai tarziu, la New York, de unde iti vei conduce afacerea tot mai infloritoare.
- Si cat va dura sa fac toate astea, senor? intreaba pescarul.
- Vreo 15-20 ani, raspunde americanul.
- Si apoi?
- Apoi vine partea cea mai buna, rase americanul. Iti vinzi afacerea si devii foarte bogat... ai putea lua cateva milioane!
- Milioane, senor? se mira pescarul. Si dupa asta?
- Dupa asta, in sfarsit poti sa te retragi din afaceri... Te muti intr-un satuc de pescari pe malul oceanului, te scoli tarziu, pescuiesti putin, te joci cu nepotii, iti faci siesta impreuna cu sotia, te plimbi seara prin sat, bei un pahar de vin cu prietenii, cantati la chitara...


Despre downshifting puteti citi, in engleza, pe Wikipedia sau, in limba romana, gasiti un articol interesant, scris de Aurora Liiceanu.


2 comentarii:

Edi spunea...

foarte buddhista abordarea :) frumos...

NELU MILAR spunea...

DOWNSHIFING inca nu merge la noi ca nu ne-am ingretzosat inca de capitalism, noi avem DOWN impus de mediul social/economic. hi hi. Romaniae tara faina, Romaniae mea de dor, ...dor de duca. Sanatate man (nu am gresit caligrafia numelui tariiii)