marți, 21 martie 2017

Meritocrația

.
Dintre toate cele de dinainte de 89 cel mai mult regret meritocrația. Pe vremea aceea exista un autentic respect pentru omul deștept și în particular pentru cel cu școală. Greu ajungeai să faci o facultate pentru că locurile erau puține și intrau doar cei mai buni dintre cei buni. De multe ori calitățile intelectuale trebuiau dublate de mari eforturi pentru a putea ajunge să ocupi unul din aceste locuri. Facultatea era facultate, se studia cu o sârguință destul de greu de imaginat pentru tinerii din ziua de azi. Spre exemplu nu puteai să faci, ca acum, două facultăți în același timp. Era materie multă, laboratoarele se făceau cu seriozitate, iar la examen profesorii nu te treceau pe nimic.  Dacă vreți o părere personală, cred că efortul era aproximativ dublu față de ceea ce se întâmplă acum. Diploma obținută la sfârșitul anilor de studiu era o garanție a calităților intelectuale și a valorii celui care o poseda. Un doctorat, sau o a doua facultate te propulsa în vârful elitei intelectuale și era foarte mic numărul celor care ajungeau la o asemenea performanță.

Această stare de lucruri am impresia că nu se va întoarce niciodată. Suntem conduși de o mulțime de indivizi care pe vremea de care vorbesc ar fi fost cel mult absolvenți de școală profesională. Unii, ceva mai în vârstă, chiar asta au și făcut, o școală profesională și au luat după revoluție, cu greu, diploma de bacalaureat, o licență și apoi câteva doctorate. Nu doar unul. Depinde de cât ”a investit”. Mass media protevistă cultivă anti meritocrația declarând ”vedete” tot felul de nulități și aducând obsesiv în prim plan zbuciumul cotidian al starletelor de mâna a doua, unele neavând nici măcar acele dotări naturale minime care pe vremea grecilor antici ar fi putut fi considerate virtuți. Măcar de nu s-ar da în spectacol. Cu cât se dau mai tare în stambă cu atât își etalează mai plenar nonvaloarea. Știți vorba aceea: ”Când se suie-n pom maimuța/ I se vede bine... puța”. Cu cât e mai sus cu atât o vedem mai bine.


Știam eu că la revoluție apele se tulbură și gunoaiele ies la suprafață și că trebuie să așteptăm o vreme până când toate se mai limpezesc, dar au trecut aproape 30 de ani și parcă am început să-mi pierd răbdarea.

luni, 27 februarie 2017

lista de filme

Pentru elevii mei

Găsiți, mai jos, o listă de filme pe care cred că merită să le vedeți.
Am încercat să respect două lucruri: să fie filme care să vă placă și să fie filme care contează pentru cultura generală.
Nu toate filmele propuse respectă ambele cerințe și nu sunt puse în nicio ordine.
De asemenea, dacă ne referim doar la cultura generală, filmele din listă sunt cel mult un bun început.
Sper să vă placă propunerile mele.
Vizionare placută!


Slumdog Millionaire - 2008 (8 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film)

Pulp Fiction (1994) - is an American neo-noir crime black comedy film (John Travolta, Uma Thurman, Bruce Willis)

Frumoasa și bestia (1991) - desene animate

The Matrix (1999), The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions (2003)
The brain-in-a-vat (creierul în borcan) is a contemporary version of the argument given in Hindu Maya illusion, Plato's Allegory of the Cave, Zhuangzi's "Zhuangzi dreamed he was a butterfly", and the evil demon in René Descartes' Meditations on First Philosophy.

Shakespeare in Love (Oscar 1998) - film de dragoste

As Good as It Gets (1997) romantic comedy film. It stars Jack Nicholson as a misanthropic, racist, obsessive-compulsive novelist, Helen Hunt as a single mother with a chronically ill son, and Greg Kinnear as a gay artist. Un film delicios. 2 premii Oscar.

Amadeus (1984) Filmul, inspirat din viața lui Wolfgang Amadeus Mozart (jucat de Tom Hulce), a câștigat 40 de premii (dintre care 8 Premii Oscar)

Life Is Beautiful (1997) - aici il puteti vedea pe Roberto Benigni câștigând Oscarul pentru cel mai bun actor, în acest film.

Tăcerea mieilor (1991) - 5 oscaruri

Scent of a Woman (1992) cu Al Pacino (sigur o sa-ti placa)

Dances with Wolves (1990)

Forrest Gump (1994) - 6 premii Oscar.

Love Story (1970) - Unul din cele mai văzute filme de dragoste.

The Sixth Sense (1999) - This is one of the rarest of movie treats, a thinking person's thriller that is genuinely haunting. You're lucky if you see a movie that you are still thinking about it hours later. (American supernatural horror-thriller film)

My Fair Lady (1964) - un film excelent, realizat după piesa Pygmalion a lui George Bernard Shaw

Kagemusha (1980) - film greu în regia lui Akira Kurosawa

The Shawshank Redemption - 1994 (Inchisoarea ingerilor)

Apollo 13 (1995) - filmat pe Pământ, condiția de imponderabilitate realizându-se cu ajutorul unui avion care zbura pe parabolă realizând, la fiecare zbor, câte 23 s de imponderabilitate. Pentru filmare s-au efectuat peste 600 de zboruri!

Point Break (1991) - film de actiune (cred ca e pe gustul vostru). Cu Patrick Swayze și Keanu Reeves.

• Ghost (1990)

E.T. the Extra-Terrestrial science-fiction 1982, câștigător al premiului Oscar. (Steven Spielberg)

How to Steal a Million (1966) - comedie cu Audrey Hepburn si Peter o'Toole

Phenomenon (1996) american romantic fantasy drama film cu John Travolta

Rocky (1976) - Unul din puținele filme bune ale lui Silvester Stalone

Roman Holiday (1953) comedie romantica cu Gregory Peck si Audrey Hepburn

Pe aripile vântului (Gone With the Wind - 1939) este unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale. 10 premii Oscar. Merita citita si cartea, este exceptionala.

The Secret of Santa Vittoria (1969) - Stanley Kramer

Kramer Vs. Kramer (1979)

Chicago (2002) - musical criminal comedy

Tuck Everlasting (2002) - esti invitat sa raspunzi la intrebarea: "Ai vrea sa traiesti pentru totdeauna?"

Some Like It Hot (1959) - Unora le place jazzul (Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon) - comedie

Father of the Bride (1950) - Elizabeth Taylor, Spencer Tracy. Remake-ul (din 1991) nu este la fel de reușit

Unforgiven (1992) - Este un western atipic. Film cu Clint Eastwood produs și regizat de Clint Eastwood. Filmul are 4 Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun film și pentru cel mai bun regizor. Clint Eastwod are nominalizare și pentru cel mai bun actor. 

Birdman (2014) - urmariti montajul: este atat de bine realizat incat ai impresia ca operatorul a deschis aparatul la inceputul filmului si apoi l-a inchis la sfarsit. Filmul are 4 Oscaruri (9 nominalizari) dar... nu are Oscarul pentru montaj!

Călăuza (1979) - Andrei Tarkovski (film rusesc; greu)

Câteva zile din viața lui Oblomov (film rusesc cu iz de comedie, 1980 - Nikita Mihalkov) - ca sa intelegi (mai bine) ce este lenea

They Shoot Horses, Don't They (1969) - Și caii se împușcă, nu-i așa? (un film tulburator, greu)

Basic Instinct 1992 neo-noir erotic thriller - candidat la Zmeura de Aur

Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975) - Cu Jack Nicholson, în regia lui Milos Forman (Oscar, pentru cel mai bun film și primul Oscar pentru cel mai bun regizor, obținut de Forman. Cel de-al doilea este pentru Amadeus)

The English Patient (1996)

Blow-Up, 1966, Michelangelo Antonioni film destul de greu (merită văzut)

Ladri di biciclette (1948) Hoti de biciclete (Vittorio De Sica) film italian, greu

The Artist (2011) - film alb-negru, aproape mut.

Jurassic Park (1993)

Rain Man (1988)

Fata fără zestre (1984) - film rusesc, de atmosferă

The Party (Petrecerea) 1968, jumătate de comedie copioasă

The Snorkel (1958) - un thriller in care stii de la inceput criminalul si totusi te tine in suspans.

The Karate Kid 1984 - film usurel, pe gustul vostru

Casablanca (1942) - drama romantica cu Ingrid Bergman si Humphrey Bogart. Considerat unul dintre cele mai mari filme ale cinematografiei mondiale.

Citizen Kane (Cetăţeanul Kane) - 1941 Anumiti critici considera ca este cel mai bun film, ever.

Indecent Proposal (1993) Robert Redford, Demi Moore și Woody Harrelson - filmul are Zmeura de Aur, primită mai ales pentru că subiectul filmului este ca un spin pentru morala americană.

High Noon (1952) - un film in care durata actiunii este egala cu durata vizionarii fimlului (timpul se scurge la fel si pentru personaje si pentru spectator) - 4 premii Oscar.

 Psycho (1960) - Alfred Hitchcock

 The Bucket List - 2007

 Groundhog Day (1993) - personajul principal este prins într-o buclă temporală; în fiecare dimineață se trezește în aceeași zi. Scapă din capcana timpului doar când învață altruismul.

 Romeo and Juliet (1968) în regia lui Franco Zeffirelli.
Romeo și Julieta, într-un fel sau altul, tot trebuie văzut. În coloana sonoră a filmului lui Zeffirelli veți găsi o melodie celebră a lui Nino Rota: "What Is a Youth?"
Pentru o adaptare modernă a celebrei piese a lui Shakespeare poți încerca ”Romeo + Juliet” cu Leonardo Di Caprio (1996). Filmul lui Baz Luhrmann are o dinamică deosebită, parcă ar fi un videoclip mai lung.

 Sin City (also known as Frank Miller's Sin City) is a 2005 American neo-noir crime anthology film written, produced, and directed by Frank Miller and Robert Rodriguez.
Imaginea este speciala: alb-negru cu pete de culoare. Filmul reproduce estetica benzilor desenate.
Quentin Tarantino regizeaza o scena din film, ca regizor invitat.

 Zorba grecul (Zorba the Greek) - 1964. Un american de origine mexicană, Anthony Quinn, ne povestește ce înseamnă sufletul grec. Filmul este regizat de un cipriot dar măcar cartea, după care este făcut filmul, este scrisă de un grec (născut în Creta și școlit la Paris). Un film interesant, despre vremelnicie. Este filmul care a propulsat Sirtaki la nivelul de fenomen mondial.

 What a Way to Go! - comedie, 1964. Este vorba despre o femeie, Louisa May Foster (Shirley MacLaine), care suferă de o ”boală” interesantă: toți bărbații cu care se căsătorește, se.... îmbogățesc! Îi mai puteți vedea pe: Paul Newman, Robert Mitchum, Dean Martin, Gene Kelly, Bob Cummings și Dick Van Dyke.

 Sophie's Choice, 1982, film tulburător. Meryl Streep primește unul din Oscarurile sale pentru acest rol (are 3 Oscaruri și a fost nominalizată de 20 de ori).

 Die Hard (1988, Bruce Willis) - unul dintre cele mai reușite file de acțiune.

 Acvila legiunii a IX-a (The Eagle) un film despre bărbăție și onoare.

 The Physician (2013) - Ucenicul lui Avicena - un film care descrie realist condițiile în care se făcea medicină acum o mie de ani.

Multe din filmele de mai sus sunt romantice (Shakespeare in Love, Love Story, Ghost, Roman Holiday, etc); dar cred că pe lista filmelor de acest fel putem să mai punem și:
 Meet Joe Black (1998) - Brad Pitt, Anthony Hopkins, Claire Forlani
 Sweet November (2001) - cu Keanu Reeves și Charlize Theron
 Titanic (1997)

 The Taming of the Shrew (1967 - Îmblânzirea scorpiei). Este un film realizat după piesa cu același nume a lui ShakespeareElizabeth Taylor - frumoasa cu ochii violet și Richard Burton alcătuiesc unul dintre cuplurile cele mai celebre din istoria cinematografiei. S-au căsătorit și au divorțat de două ori. Acesta este unul din filmele în care îi puteți vedea împreună.

 Un film interesant și ciudat, vechi: Last Year in Marienbad (1961) 



Mircea Kivu propune urmatoarea lista:

"
Ma gandesc ca, asa cum exista lecturi obligatorii, ar trebui sa fie si vizionari obligatorii pentru promovarea Bacului. Nu multe, cam 10. Anume (nu neaparat in aceasta ordine):

  • Deserto rosso
  • Le Charme discret de la bourgeoisie
  • La Dolce Vita
  • Omul de marmura (Człowiek z marmuru)
  • Dancer in the Dark
  • La Grande Bouffe
  • Andrei Rublev
  • City Lights
  • Sclava iubirii (Raba lyubvi)
  • A Bout de Souffle
  • Rashomon Movie
  • Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring
Pentru 10, as cere si
  • Moromeții
  • Filantropica
  • Pozitia Copilului"

Un sondaj IMDB:
Researchers at Northwestern University analyzed connections data on IMDb and found these 35 films had the greatest influence on future filmmakers.


The Wizard of Oz (1939)
Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)
Psycho (1960)
Casablanca (1942)
Gone with the Wind (1939)
King Kong (1933)
Frankenstein (1931)
The Godfather (1972)
Citizen Kane (1941)
2001: A Space Odyssey (1968)
Jaws (1975)
Night of the Living Dead (1968)
It's a Wonderful Life (1946)
The Graduate (1967)
Vertigo (1958)
Alba ca Zapada si cei sapte pitici (1937)
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Dracula (1931)
The Maltese Falcon (1941)
Bambi (1942)
The Exorcist (1973)
Taxi Driver (1976)
Sunset Boulevard (1950)
Planet of the Apes (1968)
Deliverance (1972)
The Sound of Music (1965)
Bride of Frankenstein (1935)
Singin' in the Rain (1952)
Apocalypse Now (1979)
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Rebel Without a Cause (1955)
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
North by Northwest (1959)
Rear Window (1954)
Mary Poppins (1964)

Si o propunere de pe cinemagia
https://www.cinemagia.ro/liste/cele-mai-bune-filme-4083/

sâmbătă, 28 ianuarie 2017

Mai trebuie sare

(Pentru copiii mei)

            Bunicul meu drept din partea mamei - Zaharie - s-a prăpădit în război. Familia l-a așteptat o vreme crezînd că, aidoma altor luptători pe fronturile din Rusia, se va întoarce. Apoi au aflat, de la cineva dintr-un sat vecin, că a fost împușcat; mai precis executat.

          Pe cel de-al doilea soț al bunicii mele, tatăl vitreg al mamei mele, îl chema tot Zaharie și a fost cel mai bun om pe care l-am întâlnit în viața mea. Cel mai bun cu mine, vreau să zic. Altfel cu familia nu prea se împăca, iar mama zice că s-a purtat cu ea chiar ca un tată vitreg. Era arțăgos și răutăcios. Se certa cu bunica aproape tot timpul și cred că, din când în când, o mai și abțiguia. Nu chiar bătaie, îmbrânceli, scuturări de mână. Violențe mici, dar violențe. Cu mine însă... era pâinea lui Dumnezeu. Îmi făcea toate poftele. Nu puteți să vă imaginați sau să vă doriți un bunic mai bun. Când eram bolnav era suficient să mă duc la moșu. Dragostea pe care o simțeam acolo mă făcea bine. Îmi făcea de toate cele. Mă băga în pat și mă înfofolea, îmi făcea ceaiuri, îmi freca ou cu zahăr și câte și mai câte. Imi dădea chiar, fără să vadă bunica, bucățele de Cavit. Mâncam și câte  trei patru, degeaba ne certa bunica că doza maximă, pentru un adult, este de o bucată pe zi.

          Făcuse armata și războiul la vânători de munte, așa că era un bun schior. De aceea, încă de mic mi-a pus schiurile în picioare. Mi le făcea el, cu mâna lui. Parcă-l văd. Scotea limba printre dinți – gest incontrolabil – o mușca ușor și se dădea la treabă. Prima mea pereche de schiuri a fost doar legături și partea din față a schiului, ușor îndoită. Fără partea din spate. Zicea moșu că dacă cad, și de obicei se cade pe spate, să nu mă încurce partea din spate a schiurilor. A doua pereche de schiuri și a treia tot moșu mi le-a făcut. Ba mi-a făcut și patine. Din lemn. Se legau peste bocanc cu sfoară și mai mult mă împiedicam decât alunecam, dar am învățat să patinez.
Îmi făcea undițe ori de câte ori îl rugam și mergeam împreună la pescuit, mai ales la pescuit cu vârșa.  Mergeam în sus pe Blândeț și din loc în loc, unde erau știolboane pline de boișteni, ne opream. Aveam vreo trei vârșe în care puneam firimituri de mămăligă ori de pâine. Se băgau în vârșă câte douăzeci – treizeci de boișteni și porcușori,  nu mai mari ca degetul. Îi scoteam zvârcolindu-se și-i puneam într-un borcan mare, de murături. Aduceam acasă vreo câteva sute și bunica îi gătea. Îi eviscera dintr-o mișcare apoi ori făcea papricaș cu smântână – nici n-am mai mâncat niciodată de-atunci – ori făcea o minunăție numită legume scurse. Punea peștișorii la fiert impreună cu multă lobodă și frunze de sfeclă și alte verdețuri de prin grădină și îi lăsa să fiarbă până scădea apa. Ieșea ceva de consistența spanacului netocat, cu peștișori din belșug. Punea deasupa mujdei și servea cu mămăligă. N-ați mâncat ceva mai bun.

          Moșu era bolnav; s-a întors bolnav din război. Zicea că în urma unei explozii s-a ales cu capul turtit. Dar mai ales avea probleme digestive. Avusese mai multe operații, vreo șapte, și una din ele l-a lăsat fără trei sferturi de stomac. A făcut foamea pe front. Povestea că se băteau pe un cartof crud, așa de cumplit a fost. Boala de stomac i s-a tras de la faptul că a mâncat ovăz crud. Zicea că ovăzul i-ar fi perforat stomacul. Dar bunicul a răzbit. Așa plin de boli, era un organism foarte puternic. De fapt de copil fusese un drac împielițat. Îmi povestea cum nu-i era frică de nimeni. Zicea că o dată, pe când era la școală, s-a luat de un vlăjgan de două ori mai mare ca el. Moșu i-a făcut ceva, apoi a luat-o la fugă. Vlăjganul, după el. Și fug ei ce fug și când să-l găbjească, numai ce se lasă moșu pe vine. Se-mpiedică vlăjganul și se proptește, cât era de mare, cu nasul în pământ. Moșu se întoarce și pe-aici ți-e drumul!

          Pe cât de iuți îi erau picioarele pe atât de sprintenă îi era mintea. A făcut doar două clase dar fusese elev bun, îi plăcea mai ales aritmetica. De la el știu o problemă interesantă. Un țăran merge în piață cu 30 de lei și trebuie să cumpere treizeci de ouă (nici mai multe nici mai puține și să cheltuiască toți banii). Trebuie să cumpere ouă de trei feluri, de găină – 50 de bani oul, de rață – 2 lei oul și de gâscă – 3 lei oul. Câte cumpără din fiecare? Problema este grea chiar și pentru un elev de liceu, pentru că nu se poate rezolva cu sisteme de ecuații. Am aflat, mai târziu, că este o problemă numită ”diofantiană”, care se rezolvă doar în mulțimea numerelor întregi.

          Povestea că a fost luat prizonier de cinci ori și de tot cinci ori a evadat. O dată a evadat, dintr-un lagăr, trecând printr-un șanț cu dejecții. Deasupra șanțului era un gard. Trebuia să te bagi complet, de o parte a gardului și ieșeai, în libertate, de cealaltă parte a gardului. Altă dată zicea că a evadat din convoi. A tot păzit locurile prin care mărșăluiau până când a ajuns în preajma unei ape și a văzut că dacă o zbughește la vreo zece metri de convoi, poate să dispară după un mal mai abrupt. Așa a făcut. Zicea că au tras după el, i-au vâjâit gloanțe pe la ureche, dar a scăpat. A venit acasă pe jos, ascunzându-se prin poduri de case și dormind în căpițe de fân.

          Mai povestea smerit că el niciodată n-a împușcat niciun om, niciun soldat. Zicea că trăgea un pic deasupra capului. Era convins că de aceea l-a ocrotit Dumnezeu și a ajuns întreg acasă.

          Îi plăcea să se laude că în război a fost ”până în fundul Rusiei” adică până în Caucaz. Rostea des cuvintele astea cu o fudulie de ziceai că a ajuns până pe Lună. Copil fiind, îl ascultam cu gura căscată și trăiam, împreună cu moșu, amintirile din război. Asta până când mi-am cumpărat primul altlas geografic. I-am arătat Uniunea Sovietică pe hartă – era cu roz – și, când a văzut căt e de mare, s-a crucit. Zicea: ”Vai de mine și de mine... și eu care ziceam că am fost până în fundul Rusiei... și Caucazul e numai colea...”. Până în Caucaz a ajuns pe jos, înțelegem că i s-a părut că e în ”fundul Rusiei”.

          Când am făcut vărsat de vânt, cred că eram prin clasa a III-a, mi-am petrecut boala acasă la moșu. A fost cumplit. Mă mânca până la usturime tot trupul și n-aveam voie să mă scarpin. Pustulele dacă se sparg lasă urme pe viață. Ajungi ”ciupit de vărsat”. Aveam febră și mă păzea moșu de frig, ca la gripă. După vreo două săptămâni, când începeam să intru în convalaescență, am ieșit cu moșu la aer, în fața porții. Moșu fuma Mărășești, tăiate în două, ca să fumeze mai puțin. Le tăia cu lama și le punea în tabacheră, sub cele două elastice. Apoi lua câte o jumătate, o băga în sipcă și o fuma sprijinindu-și mâna de genunchi. Trăgea din sipcă până ce din țigară rămâneau doar câțiva milimetri. Atunci, în fața porții, mi-a dat să trag din țigară, să văd cum e, să nu mai fiu curios. Pentru mine a fost un lucru foarte mare. Nu mi-aș fi imaginat că aș putea eu să ajung să trag din țigară.

Stăteam amândoi cu fundul pe pat și în fața noastră era gura sobei. Chiar sub gura sobei, moșu avea o ladă din lemn, vopsită verde, în care ținea lemnele de foc și un clește mare din fier, făcut la fierar, cu care aranja cărbunii.  Din pricina problemelor cu stomacul mânca pâine prăjită direct pe șparhat și carne friptă direct pe jăratic. Punea bucățile mari de ficat direct pe cărbunii încinși și apoi, când știa el mai bine, cu limba scoasă printre dinți, lua cleștele de fier și întorcea bucata de ficat să se pătrundă și pe partea cealaltă. Doamne ce gustos era ficatul cu cărbune stins, amestecat cu dragoste...


Ce vă povestesc e de prin anii 60-70. Moșu fusese portar la Salină și era pensionat pe caz de boală. Lua antinevralgice cu pumnul și fuma jumătăți de țigară ca să se amăgească că fumează mai mult - sau mai puțin. Bola îi ascuțise simțurile dincolo de puterea închipuirii noastre. Când bunica îi făcea câte un borș își băga nasul mare în oală și, adulmecând aburii fierbinți, zicea sfătos: ”Mai trebe sare...”

28 ianuarie 2017